İstinat Duvarı

İstinat Duvarı Çesitleri

Belli baÅŸlı istinat duvarı çeÅŸitleri ÅŸunlardır;
 
Ağırlık Duvarları;
En eski yapılardandır. Kaya parçalarının harçla birleÅŸtirilmesinden oluÅŸur. Duvar arkasındaki dolgu yükünü kendi ağırlığı ile karşılar. Duvar arkası yükleri nedeni ile çekme genellikle oluÅŸmaz. 4.5 metre yüksekliÄŸe kadar genellikle ekonomiktir.
 
Konsol Duvarlar;
Tipik olarak yatay temel den oluÅŸan bir duvardır. Toprak altındaki zemin, duvar ağırlığının stabil kalmasını saÄŸlar. Konsol duvarlar 10metre yüksekliÄŸe kadar ekonomik ve yapımları kolaydır. 
 
Gabion Duvarlar;
Kaya parçalarının önceden hazırlanmış tel kalıplar içerisine doldurularak üst üste yerleÅŸtirilmesi ile inÅŸa edilirler.
 
Nervürlü Duvarlar;
Konsol duvarlardaki yükseklik fazla olduÄŸunda daha ekonomik çözüm oluÅŸturmak amacıyla duvar arkası veya duvar önünde, duvarın gövdesini ve tabanını birleÅŸtiren genellikle üçgene benzer ÅŸekilde nervürler oluÅŸturulur. Nervürler en az 2.5 m aralıklarla düzenlenmelidir. Gövdenin daha iyi dağılımı için gövde plağı arkasına bir konsol oluÅŸturulur. Böylece gerilmeler en aza indirilir.
 
Diyafram Duvarlar;
Derin kazılar yapılırken yan yüzeylerin dayanıklılığını saÄŸlamakta yararlanılan diyafram duvarı, kenar yüzeyleri sondaj çamuru hidrostatik basıncı ile desteklenen derin hendek içerisinde bütünüyle zemine gömülü olarak oluÅŸturulan bir betonarme membran perdedir.